zakonska skupina

ZAKONSKA SKUPINA MOZIRJE

Pred desetimi leti je dozorela zakonskih parov, ki smo sedaj vključeni v zakonsko skupino, da bi takšno skupino ustanovili tudi v naši fari. Z veseljem nam je na pomoč priskočil domači župnik Sandi Koren, ki je postal naš duhovni asistent. Našlo se nas je pet parov. Vsi polni energije, željni novih spoznanj, iskajoč izkušnje, kako reševati različne probleme, ki se nam postavljajo na pot. Glede vzgoje otrok, zakonskega življenja in vpetosti v župnijsko občestvo. Ob tem smo želeli spoznavati še Sveto pismo, se iz njega učiti in uporabljati nauke, ki so zapisani v njem. 
Na naše prvo srečanje smo povabili zakonca Angelco in Jožeta Šuster. Sama sta člana zakonske skupine, zato sta nam predstavila svoje videnje tovrstnega združenja. Ob njiju smo začutili, kako ubrati svojo pot.

Odločili smo se, da bomo imeli redna mesečna srečanja v veroučni učilnici v župnišču. Prostor se je izkazal za primernega in uporabnega. V začetku smo se spoznavali. Nismo vedeli, koliko naj o sebi in svojih problemih povemo na glas. Ob poslušanju drug drugega smo se učili odpirati svoja srca in misli. V letih, kolikor se srečujemo, smo se v tem pogledu zelo spremenili. Sedaj smo odprti drug za drugega, naučili smo se sprejemati takšne, kakršni pač smo. Z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi. Slednje se učimo odpraviti, s pogovorom in pomočjo duhovnega asistenta. Sandi nam stoji ob strani, nas vzpodbuja in ob tem spoznava družinsko življenje.

Naša srečanja so sestavljena iz treh delov. V prvem preberemo odlomek Svetega pisma, ki smo si ga določili na prejšnjem srečanju, in se o njem pogovorimo. Drugi del je namenjen različnim temam, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Pogovarjamo se o vzgoji otrok, o reševanju problemov, ki se pojavijo zavoljo različnih pogledov, ob tem se bogatimo in iščemo dobre nasvete, ki jih lahko nato tudi sami uporabljamo. Pred koncem srečanja sledi še družaben del. Gostitelja, vsako srečanje je drug par, pripravita skromno zakusko, ob kateri se nasmejimo, se poveselimo in pozabimo na vsakdanje skrbi.

V letih delovanja naše zakonske skupine smo se parkrat podali tudi na skupne duhovne vaje. V Šmihelu nad Mozirjem smo preživeli nepozabne dni, polne duhovnega naboja in družabnosti. Skupaj smo obiskali in spoznavali znamenitosti Rima in Berlina. Ob rojstnih dnevih nazdravimo, skupaj smo pričakali tudi novo leto. Leta našega druženja so bila blagoslovljena tudi z otroki – trenutno jih naštejemo 14. Slednji so pogosto predmet naših pogovorov. Nekateri so še predšolski, drugi so osnovnošolci, imamo pa že dva srednješolca. Upamo, da jih bomo z našo izmenjavo izkušenj, nasvetov in božjo pomočjo tudi izšolali, zaposlili, poročili, dočakali vnuke ali pa se mogoče veselili na kakšni novi maši ali večnih zaobljubah ...