Predavanja dr. Karla Gržana v Mozirju v 2018 / 2019

Predavanja so v organizaciji župnije Mozirje. Vsa predavanja so v župnijski Slomškovi dvorani. Vstop je prost. Zahvaljujemo se za prostovoljne prispevke.

SMEH/IRONIJA KOT POT (MED)OSEBNEGA OSVOBAJANJA

predavanja/srečevanja s patrom Karlom Gržanom v Mozirju

Torek, 9. oktobra ob 19.30. uri
TAKOJ NA PRVEM SREČANJU RAZČISTIMO, ZAKAJ PRAV SMEH/IRONIJA OSVOBAJA ZA (MED)OSEBNO RAST

Saj veste: že stara modrost ugotavlja, da se hudič boji smeha. In to upravičeno! Tudi zato bomo letošnja srečevanja podprli z močjo pozitivnih, hudomušnih, iskrivih misli. S hudomušnostjo bomo preraščali tiste ujetosti, ki nas ohranjajo v tesnobnem in turobnem (med)osebnem počutju. 

Ker ni vsaka ironija osvobajajoča, bomo na prvem srečanju vzeli v razmislek tudi to, kako na zdrav(ilen) način izpostaviti v smeh/ironija kar želimo prerasti.  

Torek, 13. novembra ob 18.30. uri
ZAPUSTIMO IGRO VLOG, V KATERI SI ZAPLETAMO ODNOSE. POVRNIMO SE K (MED)OSEBNI RESNIČNOSTI, DA BOMO IGRIVI, NE DA BI BILI IGRALCI

Misel apostola Pavla in nasvet iz starodavnega grškega svetišča v Delfih nam bosta nakazala pot za vrnitev k (med)osebni pristnosti. Kako se prepoznati v osebni izvirnosti, se v njej vrednotiti in uresničevati v poslanstvu svojega življenja? 

Torek, 11. decembra ob 18.30. uri
NE VERJEMIMO V SCENARIJE, V KATERIH MI PRIPISUJEMO VLOGE IN NAMENE DRUGIM IN POTEM VANJE VERJAMEMO

Mnogi dramatični medosebni zapleti so sad našega vnašanja namenov drugim. V svoji glavi pišemo scenarije in potem vzamemo za resnično, kar pripisujemo drugim iz lastne doživljajske dediščine. Kako izstopiti iz igre razmerij, ki ne temeljijo na resničnosti?

Torek, 15. januarja ob 18.30. uri
MED DVEMA JE RESNICA V PRESEGAJOČI RESNIČNOSTI (MED)OSEBNE KONFLIKTNOSTI IN V NJEJ PRIZADETOSTI ALI OGROŽENOSTI

V premislek bomo vzeli tudi kako v odnosih prerasti razočaranja, da se ne bomo odzivali v boleči ranjenosti in poglabljali turobnost in (navidezno) brezizhodnost v sobivanju. Na srečanju tudi o tem, kako naj besedno obstreljevanje (očitanje) preraste v dialog v medsebojnem sočutju.

Torek, 12. februarja ob 18.30. uri
O DOŽIVLJAJSKEM PRENAŠANJU SPOROČIL

Na tokratnem srečanju o morda najpomembnejši spretnosti v medsebojni komunikaciji:  bližnjim (še posebej najbližjim) sporočimo svojo doživljajsko resničnost tako, da jim to povzročimo. Iz nerazumevanja in (posledično) nesposobnosti uravnavanja te potrebe izvirajo pogoste prizadetosti, tudi ločitve. Čas je, da ozavestimo in obvladamo to nujno potrebno spretnost za bol, razumevajoče in sočutno sožitje.

Torek, 12. marca ob 18.30. uri
NA ZADNJEM SREČANJU V TEM SKLOPU PREDAVANJ PA ŠE O MOJSTRSTVU USTAVLJANJA ČASA, DA SE NAM NE BO TAKO HITRO IZTEKAL

Dolg čas ne gre enačiti z dolgočasjem, pač pa s tistim ravnovesjem, ki nam omogoči, da ne teče življenje mimo nas – da lažje doživimo dogodke v tisti polnosti, ki je za radost v (so)bivanju. 

Objavljeno v Objave sl

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.