Duhovni odmik v Assisiju

za dekanijo Gosrnji Grad od 27. - 31. oktobra 2018

PROGRAM ROMANJA

SOBOTA, 27. 10.

začetek romanja – tudi pot in vožnja sta del romanja! Naj bo naša pot hvalnica prostoru!

»Pot: pas zemlje, po katerem hodimo peš. Cesta se ne loči od poti samo po tem, da se po njej vozimo z avtomobilom, ampak tudi po tem, da je le črta, ki spaja dve točki v prostoru. Cesta sama po sebi je brez smisla. Smisel je naseljen v točkah, ki ju povezuje. Pot pa je hvalnica prostoru. Sleherni del poti je smiseln že sam po sebi in nas vabi, naj se ustavimo. Cesta je zmagovito razvrednotenje prostora, ki po njeni zaslugi danes pomeni le še oviro za gibanje ljudi in zapravljanje časa. A še preden so se poti izgubile z obličja pokrajine, so se izgubile iz človekove duše. Človeku ni več do tega, da bi hodil, hodil peš in se veselil hoje. Niti svojega življenja ne doživlja več kot poti, ampak kot cesto: kot črto, ki vodi od točke do točke, od stotniškega do generalskega čina… Čas življenja se mu je spremenil v oviro, ki jo je treba kar najhitreje premagati.« (M. Kundera)

Assisi je staro srednjeveško mesto sezidano na pobočju hriba na katerem kraljuje mogočna trdnjava Rocca Magore.

V Mestu si bomo podrobneje ogledali kraje, močno zaznamovane s Frančiškovim življenjem na njih bomo molili in premišljevali o svojem življenju in poslanstvu. Od romarskega doma, ki leži 8 km iz Assisija, to je na ravnini pod vznožjem hriba, se bomo peljali z avtobusom do mesta. Nato si bomo peš ogledali spodaj naštete kraje:  

NEDELJA, 28. 10.

DOPOLDAN

Chiesa Nuova – Frančiškova rojstna hiša

Na mestu, kjer je stala hiša vplivnega mestnega trgovca z blagom, Petra Bernardoneja, stoji danes Nova cerkev. Tukaj blizu občinske palače se je rodil in preživljal svojo mladost sv. Frančišek. Mama Pika je bila iz provanse. Frančišek je imel še starejšega brata Angela. Kip na trgu pred cerkvijo upodablja oba starša, mamo z verigami iz katerih je rešila sina, kamor ga je oče vklenil, da bi ga rešil njegove norosti.

sv. Rufin - Stolnica

Na mestu kjer počivajo zemeljski ostanki mučenca škofa Rufina je zgrajena asiška katedrala. Tukaj je bil Frančišek krščen. Na trgu pred stolnico je stala hiša plemiške družine Offreducio v kateri se je rodila sv. Klara. Od tod je Klara slišala Frančiškovo pridigo in se odločila, da mu bo sledila.

POPOLDAN

sv. Damjan

Cerkvica in samostan sv. Damjana ležita na obrobju Assisja. Skozi stoletja je ostal takšen, kot ga je poznal sv. Frančišek. Tukaj je sv. Frančišek zaslišal glas s križa: "Pojdi in popravi mojo cerkev!". Tukaj je naselil sv. Klaro s prvimi sestrami. Sestre klarise so živele pri sv. Damjanu dokler se niso preselile v novi samostan pri cerkvi sv. Klare. Tukaj je sv. Klara sprejela papeža. Sestre so tukaj skrbele za bolnega Frančiška, tukaj je nastala Hvalnica stvarstva (prva lirična pesem v italjijanščini). In končno je Klara dva dni pred svojo smrtjo tukaj dočakala potrditev Vodila sester Klaris.

Rivotorto – (Krivi potok)

Rivotorto s svojo cerkvijo in kočo (tugurijem) predstavlja začetek Frančiškovega bratskega življenja v uboštvu, veselju, delu in molitvi. Tukaj je živela prva druščina bratov, ko so sklenili, da se odpravijo v Rim h gospodu papežu s prošnjo po potrditvi njihovega načina življenja, da bi smeli živeti evangelij.

PONEDELJEK, 29. 10.

DOPOLDAN

Sveta Marija Angeljska v Porciunkuli

Porciunkula leži na obrobju plodne doline in je od Assisija oddaljena 4 km. Sedanja cerkev – bazilika v sebi skriva biser iz Frančiškovih časov – cerkvico Marije Angeljske. To je kraj, ki je bil sv. Frančišku zelo ljub. Tukaj je spoznal svoje poslanstvo, se naselil s prvimi brati, v znamenje posvetitve ostrgel Klari lase, obhajal prvi kapitelj pod rogoznicami, gol na zemlji obdan z brati dočakal prehod v večnost.

POPOLDAN

Carceri – Samotišče Frančiška in prvih bratov

Na višini 791 m v nederjih asiške gore Subasio, nas s prijetno tišino pozdravi puščavniška naselbina Carceri (Slo. – ječe) Sem so se Frančišek in njegovi bratje umikali v molitev. 

TOREK, 30. 10.

DOPOLDAN

sv. Klara

Cerkev sv. Klare so dogradili le 12 let po njeni smrti (1265), na mestu, ker je prej stala cerkev sv. Jurija, ker se je Frančišek kot otrok učil brati in pisati. Ob njegovi smrti so za nekaj let prenesli njegovo telo v to cerkev. Na tem kraju je papež Gregor IX. razglasil sv. Frančiška za svetnika le dve leti po njegovi smrti (1228). Do dograditve cerkve sv. Klare je v grobnici počivalo tudi Klarino telo. Danes je to osrednji samostan sester Klaris, kjer hranijo originalni križ sv. Damjana, ki je spregovoril Frančišku.

POPOLDAN

Cerkev sv. Frančiška

Papež Gregor IX. je 16. julija 1228, samo dve leti po smrti, razglasil Frančiška Asiškega za svetnika in določil, da se njegov god obhaja 4. oktobra. Na papeževo željo je brat Elija sezidal v Assisiju veličastno cerkev, posvečeno svetem Frančišku Asiškemu. 25. maja 1230 so Frančiškovo truplo prenesli iz cerkve svetega Jurija v to cerkev. Cerkev je prva gotska arhitektura v Italiji.

Prosto za sprehod in nakup spominkov.

SREDA, 31. 10.

ZJUTRAJ – Povratek in postanek na gori La Verni.

La Verna

Na poti nazaj se bomo ustavili na gori La Verni. Od Assisija je oddaljena 120 km. Vrh je visok 1128 m. To goro je Frančišek prejel v dar od nekega plemiča. Bratje so si na njej naredili samotišče. Za Frančiška je to sveta gora. V postu pred praznikom nadangela Mihaela je 17. septembra prejel Kristusove rane (stigme).

 

Nastanjeni bomo v hiši za romarje:

Villa Santa Tecla

via S. Tecla, 18 - Palazzo di Assisi (PG)

Tel. +39 (0)75-8038282 - Fax +39(0)75-8039441

www.villasantatecla.it

info@villasantatecla.it

Nastanitev v dvo ali tro posteljnih sobah. 

Objavljeno v Objave sl

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.