cerkvena poroka

Zakrament sv. zakona ali cerkveno poroko lahko sklenete v naši župniji po vnaprejšnjem dogovoru.

- Vse, ki se želite poročiti v Mozirju oz. Šmihelu (v katerikoli cerkvi naših župnij) prosimo, da se oglasite v župnijski pisarni pravočasno, vsaj 6 mesecev pred poroko, da najprej uskladimo termine in določimo datum poroke.

- Za cerkveno poroko je treba opraviti enega od tečajev za zaročence, ki so na razpolago (informacije dobite ob prvem dogovoru).

- V župnijski pisarni se naredi ženitveni zapisnik (po dogovoru). Če kdo od zaročencev ni bil krščen v Mozirju ali Šmihelu, mora iz župnije krsta prinesti krstni in samski list.

- Če nobeden od zaročencev ni doma iz župnij Mozirje ali Šmihel, morata oba prinesti dovoljenje za poroko v tuji župniji od svojih domačih župnikov.

- V naši župniji vas lahko poroči tukajšnji župnik ali vaš izbran duhovnik (vaš domači župnik ali kdo drug), ki prejme za to dovoljenje od župnika v Mozirju in Šmihelu.

- Po opravljenem tečaju za zaročence, dogovoru za datum poroke in napisanem ženitvenem zapisniku se dogovorimo za neposredno pripravo na poročno slovsnost, ki je v zadnjih tednih pred poroko. Na tej pripravi se pogovorimo o poročnem obredu in vsem drugem, tudi konkretnih tehničnih stvareh, kot je krašenje cerkve in drugo.

- V župniji Mozirje in Šmihel ni dovoljeno v cerkvi metati nič (ne riža, ne cvetja, ne drugih stvari), pred cerkvijo pa se ne meče riž (z ozirom na spoštljiv odnos do hrane).